Mama's Momentje - cursussen en begeleiding voor (aanstaande) Mama's 

Feiten en fabels over zwangerschap                                                                  21 juni 2016

Wanneer je in verwachting bent komt er een heleboel op je af. Er gebeurt veel in je lijf waar je misschien nog niet bekend mee bent en je krijgt een hoop goedbedoelde adviezen van bijvoorbeeld familie of vrienden. Dit kan nog wel eens overweldigend en misschien zelfs verwarrend zijn, daarom geef ik je vandaag een rijtje aan feiten en fabels over de zwangerschap.

1. Sporten tijdens je zwangerschap is slecht voor je kindje (fabel).
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer aanstaande moeders (blijven) sporten, dit juist een zeer gunstig effect heeft op zowel moeder als kind. Maar niet alle sporten zijn geschikt voor tijdens je zwangerschap. Zo zijn bijvoorbeeld sporten waarbij je meer kans hebt om te vallen (zoals paardrijden, Judo en wintersporten) niet geschikt voor tijdens je zwangerschap. Twijfel je of jouw sport nog verantwoord is tijdens je zwangerschap? Bespreek dit gerust met je verloskundige of ga op zoek naar een sportles speciaal voor zwangere vrouwen zoals Zwanger Fit.
  

2. Wanneer je zwanger bent moet je opletten op wat je eet (feit).
Tijdens je zwangerschap wordt het afgeraden om rauwe producten te eten zoals rauw vlees of sommige soorten kaas. De reden hiervan is dat je afweersysteem tijdens je zwangerschap minder sterk is dan normaal, hierdoor ben je vatbaarder voor een besmetting met de listeria-bacterie, deze bacterie zit in rauw voedsel.  

3. Als je zwanger bent moet je 2x zoveel eten omdat je voor 2 eet (fabel).
Wanneer je zwanger bent hoef je absoluut niet dubbel zo veel te eten. Gemiddeld heeft een zwangere vrouw behoefte aan ongeveer 300 kcal extra per dag. Dat is dus helemaal niet zo veel extra. Wanneer je dus 2x zoveel gaat eten dan is dat dus echt te veel extra. Wat wel verstandig is, is om je eetmomenten wat meer te verdelen over de dag om duizeligheid en flauwte te voorkomen. Tijdens je zwangerschap heb je namelijk sneller een laag bloedsuikergehalte.
  

4. Striae tijdens je zwangerschap kun je niet voorkomen (feit).
Tijdens je zwangerschap zal je buik in een korte periode snel groeien, hierdoor rekt je huid uit en krijg je soms last van striae. Dit is helaas niet te voorkomen. Natuurlijk is het wel goed je huid goed te verzorgen zodat deze lekker soepel blijft. Dat kun je doen door je huid regelmatig lekker in te smeren met bijvoorbeeld een bodylotion of huidolie.
  

5. Seks tijdens je zwangerschap is gevaarlijk (fabel).
Wanneer je geslachtsgemeenschap hebt tijdens je zwangerschap kan dit absoluut geen kwaad. Je kindje zit veilig in de baarmoeder en in de vliezen en heeft hier absoluut geen last van. Alleen wanneer je vliezen gebroken zijn is het niet verstandig om nog seks te hebben, omdat er dan meer risico op een infectie is.

6. Overgewicht kan gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap (feit).
Je weet dat overgewicht ongezond is, maar dat dit ook invloed heeft op je zwangerschap wist je misschien nog niet. Wanneer je overgewicht hebt is de kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes veel groter. Daarom is het van belang om je hiervan bewust te zijn. Let daarom extra goed op je voeding en blijf voldoende bewegen.
 
7. Wanneer je borstvoeding geeft kun je niet zwanger worden (fabel).
Borstvoeding is géén anticonceptie. Wanneer je borstvoeding geeft, zorgt dit er wel voor dat de kans iets kleiner is, omdat het de ovulatie wat onderdrukt, maar dit is absoluut geen garantie. Er zijn genoeg vrouwen die gewoon zwanger worden tijdens de borstvoedingsperiode. Wil je na je zwangerschap zeker zijn dat je niet meteen weer zwanger kunt worden kun je altijd je huisarts vragen naar een geschikt anticonceptiemiddel voor de periode waarin je nog borstvoeding geeft.
 
8. Wanneer je borstvoeding geeft verlies je eerder je zwangerschapskilo’s  (feit).
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer lichaamsvet aan, dit ‘extraatje’ heeft je lichaam nodig voor het ouderschap. Wanneer je borstvoeding geeft en niet meer gaat eten dan je nodig hebt, is de kans groter dat je geleidelijk wat zal gaan afvallen. Dit komt doordat het geven van borstvoeding veel energie vraagt van je lichaam. Vrouwen die geen borstvoeding geven moeten vaak meer doen om van hun zwangerschapskilo’s af te komen.
 
9. De vorm van de buik kan verklappen wat het geslacht is van je baby (fabel).
Het is niet mogelijk om aan de hand van de vorm van je buik vast te stellen of je in verwachting bent van een jongetje of en meisje. Over het algemeen zijn jongetjes bij de geboorte iets zwaarder dan meisjes, maar dat heeft geen invloed op de manier waarop het kindje in de baarmoeder gaat liggen en dus op de vorm van de buik.
 
10. Een tweede kindje is gemiddeld zwaarder dan een eerste kindje (feit).
Gemiddeld is een 1e kindje lichter dan een volgend kindje. Zo wegen meisjes gemiddeld 3290 gram wanneer ze het eerste kindje zijn en 3470 gram als zij bijvoorbeeld een 2 e of 3 e zijn. Een jongetje weegt gemiddeld 3410 gram bij de geboorte als 1 e kindje en 3620 gram bij bijvoorbeeld een 2 e. De zwaarste baby in 2016 woog maar liefst 6 kilo!