Mama's Momentje - cursussen en begeleiding voor (aanstaande) Mama's 

Hou je baby’s hoofdje koel!                                                              23 augustus 2016

Deze week zullen de temperaturen steeds verder oplopen, dat betekent dat je er nu extra goed voor moet zorgen, dat je kindje het niet te warm heeft. Wanneer wij het te warm krijgen trekken we iets koelers aan of nemen we een verfrissende koude douche of duik in het zwembad. Voor je kindje is dat andere koek. In deze blog geef ik je tips om er voor te zorgen dat je kleintje het niet te warm heeft de komende dagen.

Check regelmatig de temperatuur van je kindje
Je kunt heel gemakkelijk voelen of je kindje het niet te warm heeft door even aan het nekje te voelen. Voelt dit erg warm of zweterig dan heeft je kleintje het te warm en kun je het beste wat kleding uittrekken of verwisselen voor een luchtigere stof.  Dunne katoenen kleding is daarvoor veel beter geschikt dan synthetische stof. Je kunt ook een extra molton of handdoek in de wieg of kinderwagen leggen, dit neemt veel vocht op zodat je kindje minder last heeft van transpiratievocht. Pas op met natte koude doeken of koude badjes etc. om je kindje verkoeling te bieden, het temperatuurverschil kan dan te groot worden, gebruik dan liever lauw water.

Krijgt je kindje voldoende vocht binnen?
Wanneer het warm is heeft je baby (net als jij) meer vocht nodig op een dag. Hou daarom goed in de gaten of hij/zij genoeg vocht binnen krijgt en niet uitdroogt. Je kunt o.a. aan het aantal plasluiers merken of je kindje genoeg vocht binnen krijgt. Plast hij/zij nu veel minder dan normaal dan is het raadzaam je kindje wat vaker te laten drinken. Bij borstvoeding is het van belang dat je zelf meer water drinkt en je kindje iets vaker aanlegt om te drinken. Extra water aanbieden is dan niet nodig.  Krijgt je kindje flesvoeding dan kun je altijd even met bijvoorbeeld je kraamhulp of lactatiekundige overleggen of je naast de gewone flesvoeding nog water kunt aanbieden en hoeveel.

Een snelle ademhaling, rusteloosheid, droge mond en lippen en een rode huid kunnen tekenen zijn van een vochttekort. Twijfel je of maak je je zorgen over uitdroging? Raadpleeg dan altijd een specialist.

Hou de temperatuur in huis koel
In de zomer kan de temperatuur in huis behoorlijk oplopen, om dit te voorkomen is het aan te raden de gordijnen in huis dicht te houden tegen de felle zon (vooral wanneer je geen zonneschermen hebt). Normaal gesproken zouden we alle ramen lekker open willen zetten maar let op: het is goed om te blijven ventileren in huis maar hou wel rekening met eventuele tocht. Het is niet goed om je kindje op de tocht te laten liggen. Kijk dus altijd even goed waar je dan bijvoorbeeld de box of wieg hebt staan en of deze dan niet op de tocht staat en zet je kindje niet te dicht bij een openstaand raam. Pas helemaal goed op de tochtstroom met een airconditioning of ventilator in huis. Een blazende airconditioning op de babykamer laten staan als je kindje ligt te slapen in de kamer wordt afgeraden.
 
*Een verkoelende douche en een extra flesje voor het slapen gaan kan je kindje helpen beter te gaan slapen.
 
De kinderwagen koel houden
Wanneer je lekker naar buiten wil met je kindje moet je goed letten op de warmte in de kinderwagen. Sommige ouders denken dat het goed is om vanaf de kap een dekentje te leggen zodat er geen zon in de wagen schijnt. Helemaal geen gekke gedachten, maar zorg er dan altijd wel voor dat het lakentje van de kap naar bijvoorbeeld de handvaten gaat en er daardoor dus voldoende frisse lucht onderdoor kan. Wanneer je de wagen te veel afsluit met het dekentje krijg je een soort broeikaseffect en wordt het veel te heet in de wagen. Om dit te voorkomen kun je beter gebruik maken van een extra parasolletje op de wagen. Hier kan namelijk altijd voldoende frisse lucht onderdoor en deze sluit de wagen niet af. Zet de kinderwagen ook zoveel mogelijk in de schaduw.
 
Zonbescherming
De huid van een baby is heel gevoelig en kan nog niet goed tegen felle zon. Laat een baby nooit in de volle zon liggen of spelen en vermijd de zon met name tussen 12.00 en 15.00. Smeer je kindje altijd goed in met een (kinder)zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30). Ook wanneer je kindje in de schaduw zit of ligt  is het belangrijk je kindje in te smeren, omdat door bijvoorbeeld een parasol nog wel UV-straling kan komen.
 
Warmte in de auto
De auto en met name het autostoeltje kan erg warm worden. Let daarbij vooral op eventuele ijzeren sluitingen oid. Deze kunnen heel heet worden en je kindje bezeren. Het is fijn om de auto alvast wat koel te maken (voordat je je kindje erin zet) door bijvoorbeeld de deuren en ramen open te zetten of de airco alvast even te laten draaien.
- Ventileer ook tijdens het rijden goed de auto door een raam open te zetten.
- Parkeer de auto wanneer mogelijk zoveel mogelijk in de schaduw.
Je kunt speciale zonneschermpjes gebruiken voor op de achterruiten zodat je kindje niet in de zon ligt tijdens het rijden.
 
Laat je kind nooit alleen in de auto, ook niet voor heel even!
 
Rode bultjes
Bij warme temperaturen kan het voorkomen dat je kindje last heeft van kleine rode bultjes op bijvoorbeeld de borstkas, buik, rug, onder de oksels of in de nek. Deze bultjes worden ook wel warmte-uitslag genoemd. Dit is geen reden om je zorgen te maken, ze verdwijnen vanzelf weer.
 
Graag sluit ik af met misschien wel de aller belangrijkste tip:  geniet! Ze hebben even op zich laten wachten, maar nu is het dan toch zover... zomerse dagen! Hopelijk weet jij nu met deze tips niet alleen jouw hoofd maar ook dat van je kindje koel te houden.