Mama's Momentje - cursussen en begeleiding voor (aanstaande) Mama's 

Ontzwangeren                                                                                  10 oktober 2016

Een zwangerschap en bevalling is zowel lichamelijk als mentaal niet niks. Het is dan ook niet gek dat je lichaam hiervan moet herstellen. Gemiddeld duurt dit herstel zo’n 9 maanden tot een jaar na de bevalling. Misschien ken je de uitspraak ‘9 maanden op, 9 maanden af’ wel. Het proces van herstellen na je bevalling noemen we ‘ontzwangeren’. In deze blog ga ik je meer vertellen over wat dat precies inhoud en hoe je ermee om kunt gaan.

Negen maanden lang heb je nieuwsgierig en misschien ook wel een beetje gespannen uitgekeken naar de geboorte van jullie kindje. Nu je kindje geboren is komt er heel veel op je af. Je kunt hierbij overvallen worden door vermoeidheid, je hormonen zijn nog helemaal van slag en je bent ineens Mama, dat brengt een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee. Mede hierdoor kun je last hebben van de volgende klachten:

Kraamtranen
Misschien heb je er wel eens van gehoord; kraamtranen. Meer dan 50% van alle pas bevallen vrouwen heeft last van kraamtranen. Het wordt ook wel de ‘Babyblues’ genoemd. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen, een verdrietig gevoel en/of plotselinge huilbuien. Meestal gebeurt dit in de eerste week (of 2 weken) na de bevalling. Het lijkt je allemaal even te veel te worden en je voelt je ineens heel verdrietig. Dit is niets om je zorgen over te maken, het is heel normaal en gaat vanzelf weer over. Het is goed om deze dagen extra veel rust te houden en niet te veel kraamvisite en andere drukte om je heen te hebben. Bespreek je gevoel gerust met bijvoorbeeld je partner, het is absoluut niks om je voor te schamen en het gaat vanzelf weer over.

Bekken(bodem)klachten
Tijdens je zwangerschap en tijdens je bevalling worden je bekkenbodemspieren opgerekt. Het is heel normaal dat het een tijdje duurt voordat deze spieren weer op kracht en in hun oude vorm terug zijn. Je kunt hierdoor last hebben van bijvoorbeeld urineverlies, een zwaar en drukkend gevoel in het bekkenbodemgebied of pijn bij bijvoorbeeld het fietsen, lopen of vrijen. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf. Je kunt het herstelproces een handje helpen door bekkenbodemoefeningen te doen. Een goede oefeningen is het aanspannen van de bekkenbodem alsof je nodig moet plassen en dit wel ophouden. Hierbij trek je de bekkenbodemspieren iets omhoog. (Tips nodig? Maak gerust een afspraak bij Mama’s Momentje, wij helpen je graag met handige oefeningen voor je bekkenbodem.)

Bloedverlies 
Vooral de eerste dagen na je bevalling kun je behoorlijk last hebben van bloedverlies. Zolang je je goed voelt en je niet elk kwartier je maandverbandje moet vervangen kan dit helemaal geen kwaad. Na een paar dagen wordt het bloedverlies steeds iets minder. Je kunt nog zo’n 4 tot 6 weken na de bevalling last hebben van bloedverlies. Dit is niets om je zorgen over te maken en het gaat ook vanzelf over.

- Scheurtjes of hechtingen 
Sommige vrouwen hebben tijdens de bevalling een scheurtje in de schaamlippen en/of de bekkenbodemspieren. Soms moet dit ook worden gehecht. Hierdoor kan plassen de eerste dagen na de bevalling wat pijnlijk zijn omdat de urine wat bijt in de wond. Wanneer je hier last van hebt kan het je helpen om tijdens het plassen met wat lauwwarm water te spoelen of onder de douche te plassen, dit zorgt ervoor dat het zuur in je urine wat wordt geneutraliseerd en je minder last hebt van een brandend gevoel in de wond.

Naweeën 
Dit zijn weeën die er voor zorgen dat de baarmoeder weer terug gaat naar zijn oorspronkelijke formaat en minder zal bloeden. Sommige vrouwen zeggen dat het voelt als menstruatiepijn. Naweeën verdwijnen al na een paar dagen na de bevalling. Warmte (d.m.v. bijvoorbeeld een warme douche of warme kruik) kan helpen de pijn in je onderbuik wat te verlichten.

- Hormonen
De hormoonproductie van je lijf verandert enorm tijdens maar ook ná je bevalling. De hormoonspiegel na je zwangerschap daalt tijdelijk en is dan zelfs lager dan vóór je zwangerschap. De aanmaak van progesteron en oestrogeen neemt af en je lichaam maakt nieuwe hormonen aan om de melkproductie en het samentrekken van de baarmoeder (om terug te komen in haar oorspronkelijke staat) te stimuleren. Het is heel normaal dat je lichaam hier moe, futloos en soms zelfs pijnlijk door aanvoelt.  

Diastase
Een diastase betekent dat de rechte buikspieren wat uit elkaar zijn gaan staan. De rechte buikspieren zijn met elkaar verbonden door middel van een peesplaat. Deze peesplaat bevindt zich aan de onderkant van je borstbeen tot onderaan bij je schaambot en is normaal gesproken 1 cm breed. Door onder andere alle zwangerschapshormonen wordt het bindweefsel tussen je buikspieren minder sterk. Omdat je buik groeit komt er meer druk op dit gebied en kunnen je buikspieren gaan wijken. Gemiddeld is dit zo’n 2 tot 3 cm. Het sluiten van de diastase na de zwangerschap kost tijd en kan maanden duren. Bij een keizersnee is de herstelperiode over het algemeen nog langer dan bij een natuurlijke bevalling. Het is heel belangrijk om tijdens je zwangerschap maar ook zeker daarna, voorzichtig om te gaan met je buikspieren. Verkeerde oefeningen kunnen er voor zorgen dat de diastase niet meer goed kan sluiten. Wanneer een diastase niet meer goed sluit kan dit hele vervelende klachten als pijn in de rug, pijn bij het niesen of hoesten, moeite met bukken en andere houdingsproblemen veroorzaken. Daarnaast kan je buik er anders uitzien wanneer je een diastase hebt. In bijvoorbeeld de Mama Fit lessen van Mama’s Momentje leer je op een veilige manier je buikspieren te trainen zodat het proces van herstel wordt gestimuleerd.

Onzekerheid en wennen
Het is heel logisch dat je moet wennen aan het ouderschap. Moeder worden heeft een grote impact op je leven. Je hebt ineens de verantwoordelijkheid voor een heel klein kindje dat afhankelijk is van jou aandacht, verzorging en liefde. Geen wonder dus dat je hier best wel eens onzeker over kunt zijn. Naarmate de tijd vordert zal je merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt over het moederschap. Soms kan het helpen je onzekerheid uit te spreken tegen je partner, familieleden of vrienden. Misschien kan bijvoorbeeld je moeder of een goede vriendin die al kinderen heeft je wel tips geven of gewoon een luisterend oor zijn. Het is in ieder geval helemaal geen schande dat je nog niet alles weet, dat komt echt vanzelf. Je moederinstinct helpt je daarbij.

Ontzwangeren is misschien niet zo leuk en geeft soms behoorlijk wat klachten maar het remt je wellicht wel wat af wanneer je te veel van jezelf vraagt. Hoe dan ook, geef jezelf lichamelijk en mentaal gewoon de kans om te wennen, te herstellen en te genieten. Je hebt alle tijd om alles weer rustig op te pakken, dat hoeft niet meteen na je bevalling. Gun jezelf en je kindje een momentje en ontspan. De rest komt later wel.

Vind jij het moeilijk te ontspannen na je zwangerschap of wil je graag op een verantwoorde manier je lichaam een handje helpen bij het herstel? Maak dan een afspraak bij Mama’s Momentje voor een ontspannende massage (Mama Massage) of een vrijblijvende proefles Mama Fit via info@mamasmomentje.nl