Mama's Momentje - cursussen en begeleiding voor (aanstaande) Mama's 

10 tips bij buikkrampjes                                                                   28 oktober 2016

Buikkrampjes, bijna alle baby’s hebben er wel eens last van. Buikkrampjes komen meestal voor tussen de 2 e en 3 e week na de geboorte van je kindje. Na 12 weken hebben ze er meestal al veel minder of geen last meer van. Het hoort er allemaal bij maar je hoopt natuurlijk wel je kindje te kunnen helpen wanneer het buikkrampjes heeft. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om je kindje te helpen? In deze blog geef ik je tips speciaal voor bij buikkrampjes.

Hoe herken je buikkrampjes?
Bij buikkrampjes trekt de baby vaak zijn knietjes wat op, schopt wat met zijn/haar benen en spant de buikspieren vaak wat aan. Soms slaan ze hierbij druk met hun armen om zich heen en knijpen ze hun handjes tot vuisten. Het kindje huilt en vaak kun je aan de manier waarop ze huilen al merken dat ze pijn ervaren.

De oorzaken van buikkrampjes
De precieze oorzaak van darmkrampjes is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. Soms ontstaan buikkrampjes doordat er tijdens het drinken te veel lucht wordt ingeslikt. Wanneer er dan bij het boeren niet genoeg lucht weer uit het lijfje van je kindje gaat, kan deze lucht in de darmen van je baby voor krampjes zorgen. Daarnaast zijn de darmen van je baby natuurlijk nog volop in ontwikkeling en moeten wennen aan borst/flesvoeding.

Wat kun je doen om je kindje te helpen?

- Rustig drinken en boeren
Laat je kindje altijd rustig drinken en laat je baby eventueel tussen het drinken door (maar sowieso ook daarna!) een boertje laten. Zo verlaat de lucht die is ‘ingehapt’ tijdens de voeding/het aanleggen het lijfje en komen er minder snel luchtbelletjes in de darmen die darmkrampjes kunnen veroorzaken. Let er tijdens flesvoeding op dat de speen van de fles altijd volledig gevuld is, zodat er geen lucht mee wordt ingeslikt.

- Volledige massage
Om je kindje te helpen ontspannen kan een babymassage uitkomst bieden. Ontspanning bevordert de spijsvertering en verlicht pijn en spanning in het lijfje van je kindje. Om een fijne en goede babymassage te kunnen geven is het aan te raden een babymassagecursus te doen.

- Fiets met de beentjes van je baby 
Je kunt hierbij je kindje bijvoorbeeld op je bovenbenen leggen met je knieën iets hoger dan je heupen. Je pakt de voetjes en enkels van je kindje vast en gaat als het ware fietsen met de beentjes in de lucht. Hierbij is het belangrijk dat de knieën dichtbij de buik komen. Op deze manier kan de lucht in de darmen wat makkelijker eruit en help je de peristaltiek van de darmen. 

- Warmte 
Veel baby’s hebben baat bij een warm badje of tummy tub omdat ze dan lekker kunnen ontspannen. Warmte verlicht de pijn van je kindje en kan helpen de buik te ontspannen. Een warm kruikje en of je warme handen op de buik kunnen ook al heel goed helpen.

- Lichaamscontact 
De meeste baby’s vinden troost wanneer ze dicht tegen papa of mama aan mogen liggen. Huid op huidcontact helpt daarbij het beste. Wanneer je nog graag je handen vrij wil hebben kan een draagdoek uitkomst bieden. De beweging en het contact met papa of mama biedt ontspanning. Daarnaast helpt de beweging tijdens het lopen met de draagdoek ook de spijsvertering van je kindje.

- Geluiden
Sommige baby’s worden heel rustig van bepaalde geluiden of muziek. Vaak zijn dit constante geluiden zoals een stofzuiger, het geluid van de afzuigkap of de wasmachine of droger maar een rustig muziekje kan soms ook helpen. In de baarmoeder had het kindje ook altijd geluiden van buitenaf, maar ook het constante geluid van de hartslag van mama, dus dit geeft ze vaak een vertrouwd gevoel.

- Buikmassage
Soms helpt het je kindje een lichte buikmassage te geven. Deze kun je een halfuurtje na de voeding toepassen om buikkrampjes te voorkomen maar ook om tijdens krampjes de pijn te verlichten. Je plaats je warme hand op de buik van de baby en draait met lichte druk rondjes over de buik. Let er hierbij op dat je met de klok meedraait omdat de darmen ook in die richting het voedsel verteren. De druk is te vergelijken met alsof je bodylotion op je huid smeert. Wanneer je kindje veel pijn heeft is soms alleen het op de buik leggen van je warme hand en/of zacht strelen al voldoende.

- Doe het niet alleen
Soms kan je kindje lang last hebben van krampjes en dan onophoudelijk huilen. Dit kan voor jou ook heel vermoeiend en frustrerend zijn. Je wil je kindje troosten maar hij/zij lijkt wel ontroostbaar. Kindjes voelen stress en spanning feilloos aan en zullen deze snel ‘kopiëren’. Het is daarom aan te raden om je af en toe te laten af lossen door bijvoorbeeld je partner, je moeder of een goede vriendin. Hierdoor heb je zelf even de mogelijkheid om te ontspannen en kun je er daarna weer helemaal voor je kindje zijn.

- Leg je kindje op je knie of arm
De druk die op het buikje van je kindje komt wanneer hij/zij op zijn buik ligt kan verlichting geven bij buikkrampjes. Wanneer je je kindje op je arm legt met zijn buikje op jou onderarm en zijn onderlijfje leunend op je hand, dan kun je met je andere hand je kindje nog extra ondersteunen en langzaam wiegen/lopen zodat ook de beweging kan helpen.  

- Geneesmiddelen 
Heeft je kindje erg veel en lang last van buikkrampjes dan kun je in overleg met een arts een geneesmiddel krijgen om de pijn/krampjes te verminderen. Een voorbeeld daarvan is Infacol.

Ieder mens en dus ook iedere baby is anders, wat bij de ene baby heel goed werkt, helpt bij de andere baby niet of nauwelijks. Buikkrampjes zijn heel vervelend en het is natuurlijk verdrietig om te zien dat je kindje pijn heeft, maar onthoud dat het vanzelf weer over gaat. Mocht je meer tips willen en/of opzoek zijn naar een goede cursus Babymassage om jou en je kindje te helpen bij buikkrampjes neem dan gerust contact met mij op via info@mamasmomentje.nl