Mama's Momentje - cursussen en begeleiding voor (aanstaande) Mama's 

Zindelijk worden is kinderspel?


Toen Yara 1 jaar en 8 maanden was begon ze ineens over dat ze ook op de "CEE" (wc) wilde. Ik dacht toen, ze is nog zo klein, is dit niet wat vroeg.  Omdat ze er steeds naar bleef vragen kocht ik een potje voor haar, zodat ze daar af en toe op kon zitten. Toen ik die in huis had kreeg ik meteen al te horen dat het potje niet goed was. "Nee! Potje baby's. Yaya Cee." was de tekst. (Yes, i know.. Yara weet wat ze wil. Van wie zou ze het hebben?) Ik ben dus maar meteen over gegaan op een WC-verkleiner. Ik kocht, op aanraden van 1 van mijn klanten, het boekje "Zindelijk maken is kinderspel". Hierin stonden handige tips om je kindje wegwijs te maken met het potje of de wc. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld tips over momenten waarop je de meeste kans hebt dat je kindje ook daadwerkelijk iets in het potje kan doen, zoals kort na het slapen. Maar ook bijvoorbeeld tips over hoe lang je je kindje dan het beste op de wc kunt laten zitten om hem/haar de kans te geven iets op de wc te doen. (Rond de 7 minuten als ik het mij goed herinner.)

Tot mijn verbazing had ze meteen op dag 2 al een plasje gedaan en dag 3 zelfs al een poepje. Wat was ze trots! Vanaf toen hebben we haar een week lang iedere 2 a 3 uur (dat was dan wel weer handig aan het vele thuis zijn door de corona-maatregelen) op de wc gezet en in ieder geval na het eten/drinken en haar slaapje. Tijdens de wc bezoekjes lazen we een boekje of keken een filmpje op de tablet of onze telefoon. Hoe dan ook maakte we het zo gezellig mogelijk op dat kleinste kamertje.

Al snel bleef haar luiertje steeds vaker helemaal droog. Toen hebben we onderbroekjes voor haar gekocht. Wanneer we thuis bleven, droeg ze dan overdag een onderbroekje. Natuurlijk had ze nog wel eens een ongelukje, maar meestal bleef ze droog. In bed of wanneer we de deur uit gingen deden we haar wel altijd een luier om voor de zekerheid. Eind september/ begin oktober konden we al de deur uit met haar zonder luier. Ik had het nooit gedacht, maar ze was zindelijk voor ze 2 was! Ik vind het nog steeds heel snel, maar natuurlijk ook super handig. 

Misschien hebben wij gewoon een hele snelle peuter, maar ik zou in ieder geval iedereen aanraden te luisteren wanneer je kindje begint over het potje of de wc. Daarnaast is het boekje van "Zindelijk maken is kinderspel" wat mij betreft ook een goed boekje om eens door te lezen voordat je begint aan zindelijkheidstraining.