Mama's Momentje - cursussen voor zwangere en pas bevallen Mama's 

9 Redenen om te (blijven) sporten tijdens je zwangerschap              28 april 2016

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Toch vinden sommige aanstaande moeders het spannend om te sporten tijdens de zwangerschap omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat sporten schadelijk kan zijn voor hun kindje. Vroeger werd vaak aangeraden vooral veel rust te houden en fysieke activiteiten te beperken tijdens de zwangerschap. Dit heeft echter een negatief effect op zowel de gezondheid van moeder als kind. Sporten tijdens je zwangerschap houd je juist actief en gezond en het vermindert de kans zwangerschapskwaaltjes.

 1. Je voelt je fitter
Door te sporten zal je conditie minder snel teruglopen (of zelfs verbeteren), daardoor voel je je fit en heb je meer energie. Wanneer je zwanger bent verbruikt je lichaam meer zuurstof dan daarvoor terwijl je longen door de groei van de baarmoeder juist minder ruimte krijgen. Dit kan zorgen voor een benauwd en vermoeid gevoel. Wanneer je een fit lijf hebt doordat je voldoende beweging krijgt kunnen je spieren met minder zuurstof meer kracht leveren, je hebt dan meer zuurstof over waardoor je je minder snel buiten adem voelt.

2. Het vermindert de kans op zwangerschapskwaaltjes
Sporten en bewegen zorgt voor minder zwangerschapskwaaltjes. Zo vermindert het bijvoorbeeld de rugpijn die veel vrouwen kunnen ervaren tijdens de zwangerschap omdat je spieren meer kunnen dragen. Daarnaast heb je door te blijven sporten minder kans op incontinentie omdat je meer controle hebt over je blaas wanneer je je bekkenbodemspieren in goede conditie houdt. Ook de kans op spataderen wordt door beweging verkleind.

3. Je hebt een gezonde gewichtstoename
Voldoende beweging tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je minder gewichtstoename zal hebben ten opzichte van vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap. Een zwangere vrouw komt gemiddeld zo’n 12 kilo aan, dit gewicht is niet alleen het kindje zelf maar ook de baarmoeder die groter geworden is, de vollere borsten, het extra vocht dat je lijf vast houdt, extra bloed (zo’n 1.5 liter meer dan voor de zwangerschap) en de placenta. Daarnaast slaat je lijf ook vetreserves op. Sporten helpt om te voorkomen dat je te veel vet op slaat, doordat je wél meer bent gaan eten maar minder bent gaan bewegen.

4. Het is gezond voor je kindje
Sporten heeft niet alleen een positief effect op jou, het is ook erg goed voor je kindje. Zo neemt bijvoorbeeld het vermogen van je lichaam om zuurstof te vervoeren toe, je hart en longen worden extra gestimuleerd tijdens het sporten. Daarnaast bevordert sporten de groei van de placenta.

5. Het risico op zwangerschapsziektes neemt af
Zo wordt de kans op zwangerschapsvergiftiging een stuk kleiner doordat je lichaam in een veel betere conditie is. Daarnaast neemt de kans op zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuikerziekte) af met tot wel 30 procent! Dat is erg fijn want zwangerschapsdiabetes kan ook zeer nadelige gevolgen hebben voor je kindje, zelfs op latere leeftijd (meer kans op overgewicht).

 6. Je zult beter en dieper slapen
Veel zwangere vrouwen slapen slecht. Beweging geeft je niet alleen meer energie, maar zorgt juist ook voor meer rust. Vrouwen die fit zijn tijdens hun zwangerschap slapen rustiger en beter dan vrouwen die niet sporten. Ook geven vrouwen die sporten aan dat zij vaker uitgerust wakker worden.

7. Het vermindert stress
Veel vrouwen hebben last van stress en stemmingswisselingen tijdens hun zwangerschap. Wanneer je voldoende beweging krijgt / sport, maakt je lichaam meer serotonine aan. Serotonine is een stofje dat invloed heeft op je stemming en zorgt voor een vrolijk humeur, de kans op stress- en angstklachten wordt verminderd.

8. Het bevordert de kans op een soepele bevalling
Doordat je conditie goed is heb je meer kracht voor je bevalling. Het resultaat daarvan is uit onderzoek gebleken; vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap bevallen gemakkelijker dan vrouwen die dit niet doen. Zo zou bijvoorbeeld de bevalling minder lang duren dan bij vrouwen die niet gesport hebben tijdens de zwangerschap. Dat is het trainen en zweten meer dan waard toch?

 9. Je bent na de bevalling sneller weer in vorm
Hoe gezonder jij bent hoe, hoe sneller je lichaam zal herstellen van de zwangerschap en bevalling. Je hebt sneller je energie terug, voelt je fitter en zal eerder terug zijn op je oude gewicht. Kortom, je maakt het jezelf gemakkelijker door voor de bevalling te blijven sporten.

Wil jij ook lekker fit blijven tijdens je zwangerschap? 
Geef je dan nu op voor een vrijblijvende proefles ‘Zwanger Fit’ via info@mamasmomentje.nl